SzAKDOLGOZAT TÉMÁK

 

- Mérnöki témák

- Gazdasági és menedzsment témák

- Jogi témák

- Bölcsész témák

- Marketing és logisztika témák

- Hadtudományi témák

-Természettudományi témák

- Orvosi témák

Hogyan válasszunk témát?
Rendszerint meghatározott témákat ajánlanak, melyekbõl lehet választani. Ezekbõl érdemes ötletet meríteni és kitalálni valami testhezállót, ami saját egyéniségünknek és jövõbeli céljainknak megfelel. Ajánlatos már az alsóbb évfolyamokban figyelemmel kísérni a kiírásra kerülõ témákat. Érdemes megfontolni, hogy hol szeretnénk dolgozni a szakdolgozatírás után. Az is érdekes lehet, ha témakört választunk és ehhez a számunkra érdekes cégnél rögtön keresünk konzulenst. Ezek után jöhet a téma pontosítása, akár a külsõ konzulens ajánlásával. Általában a tanszékek által kiadott témáktól eltérni lehet, de csak engedéllyel.

A jó téma egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy van hozzá irodalom!
Még mindig sokan találomra választanak a témalistából, ami kész (szakdolgozati) öngyilkosság. Nagyon fontos, hogy ha cégről írsz, akkor előre ellenőrizd le, hogy biztosan segíteni fognak, és erre van egy kijelölt ember is, akivel már beszéltél, és akit személyesen ismersz, és hogy a megfelelő adatokat egyáltalán a rendelkezésedre bocsáthatják-e.
Túl sokszor fordul elő, hogy egy cég elméletben felvállalja a segítségnyújtást, aztán később cserbenhagyja a szakdolgozatírót.
Fontos a témaválasztásnál az is, hogy lehetőleg ne legyen szükséged olyan adatokra, hogy az albán határon június hónapban hány német autó haladt át. Kizárt, hogy megszerzed.
Túlzottan "új" szakdolgozat témáról biztosan csak idegen nyelven találsz irodalmat (pl. virtuális HR) és ugyanez jellemző a "rétegtémákra" - vagyis a kevésbé közkedvelt ("mainstream") témákra.

A téma csak egy általános megközelítés, amit a címmel neked konkretizálnod kell.

Például, ha a téma célpiaci marketing, akkor neked le kell szűkítened, illetve konkréttá kell tenned mondjuk így: célpiaci versus tömegmarketing, vagy célpiaci marketing a magyar piacon esettanulmányokon keresztül, esetleg célpiaci marketing a Cég kft-nél.
Minden szakmának megvannak a saját "divatos" témái, mint pl. a menedzsmentben az üzleti etika és annak új dimenziói, mint pl. az etikai audit, vagy a felnőttképzésben a life-long learning koncepciója vagy a digitális pedagógia és eszközrendszere.
Nem kell mást tenned, csak saját szakterületedre, mint kulcsszóra rákeresni és átfutni azokat az újságcikkeket, amelyekre rálelsz.

Témavázlat

A meghirdetett időpontig, általában maximum 2 oldal terjedelemben témavázlatot kell készíteni, amelyben világosan felvázolásra kerülnek a szakdolgozat súlyponti kérdései, a vizsgált probléma, valamint a probléma vizsgálatának tervezett lépései.

A témavázlat elkészítése kettős célt szolgál. Egyfelől ezzel lehet dokumentálni a munka során eddig megtett lépéseket. Másfelől, a szakdolgozat témavázlat alapján még időben visszajelzést lehet kapni arról, hogy az elvárásoknak megfelelő irányba halad-e a munka.